söndag 17 oktober 2010

Stora och små ostfynd


I helgen har var Ostresantorbjörn på en arbetsutflykt i Kungsbacka. Det var en härlig dag, solen sken och Kungsbackaborna spatserade på stadens torg. Detsamma gjorde Ostresantorbjörn. En lördag i Kungsbacka är en ganska lugn historia, men för oss som gillar ost fanns det skäl att hetsa upp sig.
 
Ostvagnen Osthyveln i helbild, lägg märke till de fina erbjudandena, Rembrandt (?) 17,90 kr/hg.

På torget i Kungsbacka hade Falbygdens ost för dagen ställt upp sin ambulerande ostvagn Osthyveln. Det är ett riktigt gott initiativ för att föra god ost ut i landet. Det är glädjande. Det borde finnas fler vagnar av detta slag. Ostresantorbjörn kunde förstås inte låta bli att ta en titt på sortimentetet och likaså föreviga sig med ostvagnen Osthyveln.


Det enda vi fick med oss var några fotografier.


Tyvärr fanns det inte tid just denna lördag att fördjupa sig i det digra utbudet av ostiga läckerheter, och det enda som Ostresan fick med sig från ostvagnen Osthyveln blev några snabba fotografier och en undran om vilken osten Rembrandt är. Men vi hoppas att vi får chans att åka tillbaka till Kungsbacka och ostvagnen någon gång under ledighet. Den gav så att säga mersmak. 
  
Wernerssons ostomobil.


Till andra ostfordon som dragit Ostresans uppskattande ögon till sig tidigare kan nämnas Ostomobilen från Wernerssons ost som i somras siktades på Ica Maxi på Mölndalsvägens parkering. Inte lika kul som Ostvagnen Osthyveln, men den var ändå något.

Medan Ostrestorbjörn var på jobbuppdrag hände det annat i hans lägenhet. Under helgen var den utlånad till några vänner som var i staden för att deltaga i en dophögtid. Vilka vänner sen, som tack för att de fått nyttja lägenheten hade de lämnat kvar ett par ostar i kylskåpet.


Välkomna fynd i kylskåpet, Västerbotten och Kvibille.

Det var två svenska ostar som låg i skåpet. En Västerbottenost och en liten ädel från Kvibille. Vad Ostresan tycker om Västerbottenosten kan man läsa i Ostresans osttest, vad vi tycker om ädelosten får vi återkomma till i ett senare inlägg. 
Man kan summer helgen vecka 41 med att det varit ett veckoslut som bjudit på både stora och små fynd. En Ostvagn och några små ostar.

En närbild av fynden.

2 kommentarer:

  1. Landskapsosten för Halland måste bli Kvibille Cheddar. Eftersom min mamma är därifrån har jag götts med den från tidernas begynnelse. Hushållsost, vadå!? Vår hushållsost var Kvibille cheddar - och den håller ännu stilen. Verkligen.

    Kul blogg, föresten.

    /Claes

    SvaraRadera
  2. Ostresantorbjörn21 oktober 2010 kl. 16:51

    Visst håller Kvibille Cheddar stilen Claes!
    Du kan läsa om vad Ostresan tycker om Kvibille cheddar i vårt osttest.

    //T

    SvaraRadera