fredag 18 februari 2011

cheesecake vs ostkaka. Kakan som är ost.

Vad har rätterna med ost att göra? Ingenting förutom namnen eller?
Vi reder ut begreppen för er läsare.
Ostkakan är en småländsk favorit som helst avnjuts värmd med sylt till.
Cheesecake är en dessert från USA som bör serveras väl kyld, nästan fryst.
Vi är inte först med att försöka reda ut begreppen. På hemsidan "Totally Swedish" står att läsa om den svenska ostkakan:


"Swedish cheese cake bears very little resemblance to the New York kind, with the biscuit base and cream cheese filling. It comes from Småland: Land of Ikea and Economically Inclined people and was a great luxury in the early 20th Century."


Nåväl. Det finns tydliga skillnader på rätterna, det känner folk till, men namnet då? De heter ju samma sak. 
Cheesecake innehåller philadelphiaost men vår ostkakaka som inte innehåller ost, hur kommer då osten in i ostkakan?
Tydligen så innehåller den ostlöpe. 


Svaret är helt enkelt att svensk ostkaka i sig nästan är en ost.



Ostkaka_bild_kalendar_500pxl.jpg
källor:
http://www.totallyswedish.com/en/recepies/swedish-cheesecake-ostkaka
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ostkaka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar