torsdag 24 februari 2011

Kaffeost

Vad kan man lära sig om Ost i Stockholm som man inte kan få reda på i Göteborg? En hel del visar det sig. Det var under en så kallad "bandfrukost" i Lisa Gerholms mysiga lilla kök på Södermalm tillsammans med nästan hela popbandet Top Hawk som Ostresananders breddade sitt ostregister. Till kaffet serverades nämligen kaffeost, en enligt Wikipedia nordfinsk rätt.
Osten är lite som Halloumi till konsistensen men inte alls salt och läggs i kaffekoppen (se bilden)
Ostresananders och delar av Top Hawk fröjdades ofantligt över den nya ostupplevelsen. Bandets trummis Finn Loxbo påstod att han såg en enhörning, så gott tyckte han det var.


Martin "Coldtalker" Hultqvist, gitarristen var en pajas och skar sig en bit vari han hällde kaffet och åt sedan anrättningen som en wrap.
Bandets keyboardist Birgitta "Gittan" kock vågade inte smaka, men sa att det verkar hemskt trevligt att våga äta kaffeost.

Kaffeostupplevelsen gav mersmak och detta recept kom just in från Lisa som serverade kaffeosten:

"man skär den i småbitar, klappar in brunt farinsocker, skvätter på lite grädde och så skjuts in i ugnen va. den blir helt karamelliserad,"

Häng med när Ostresananders ska bjuda Ostresantorbjörn på kaffeost. Det blir ett kommande inlägg.

4 kommentarer:

  1. Jag som trodde du bara snackade skit.
    Jag trodde helt enkelt att du råkat tappa en liten bit trist gouda i ditt ljumna bryggblask.

    Det där, det såg ju riktigt trevligt ut.

    SvaraRadera
  2. Ett välfunnet och berikande inlägg detta om osten som man ska doppa i kaffet. Ser också verkligen fram emot det kommande inlägget där Ostresantorbjörn och kaffeosten ska få mötas, två på ytan färgstarka karaktärer men med ett inre som haloumi. Det blir kvalitetsbloggande det.

    SvaraRadera
  3. Ni väcker fina barndomsminnen från Finland till liv! Jag måste försöka få tag på denna fantastiska ost här i Göteborg.

    SvaraRadera