tisdag 2 november 2010

Fortsatta ostlitteraturstudier.

Sedan studien av ost i Rasmus Nalle, har arbetet med att kartlägga osten i litteraturen gått vidare och Ostresan har gjort nya ostfynd.

På sidan 164 i Carin Hjulströms Finns inte på kartan från 2009 förekommer ost. Osten har i hennes roman fått ta plats på bordet i det mysiga köket. Den ges ett symboliskt värde som bärare av det hemtrevliga, det genuina. Osten framställs i en ensemble med porter, knäckebröd och sill. Det är rustikt, det är lite gammaldags, men det går att lita på. 

"Det var trevligt i det gamla köket med blommigt porslin och servetter. Potatis, löksill, kokta ägg, knäckebröd och ost stod framdukat, liksom mineralvatten och porter." - Hjulström 2009, s. 164.

Stycket är hämtat ur en situation där boken huvudperson kommer hem till kvinnan Gunnel, en luggsliten och av sorg tärd karaktär. Hemmet står i kontrast mot Gunnels slitna uppenbarelse. I tecknandet av denna kontrast använder sig Hjulström av osten som symbol för det goda.

Även om Hjulström på ett effektivt sätt använder osten för att skapa stämning och hemtrevnad, är boken lite för lång. Det är lite för mycket text information och istället för att bli tät och intensiv, tenderar boken att bli lite pladdrig. Den är lättsam och lite smårolig, fyller sin funktion som avslappnande läsning, men inte mera än så. 
Ostresan ger Finns inte på kartan, 2,5 ostskivor i betyg.

2 kommentarer:

  1. Ha ha. Ost är fascinerande och ibland en smula stinkande. Missa inte stycket om ost i "Tre män i en båt" av Jerome K Jerome eller den bisarra ostromanen "Ost" av Willem Elsschot.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen Petter, böckerna står numera på Ostresans "måste ha" lista.

    SvaraRadera