söndag 14 november 2010

Ostresananders Panerade ost

Det är söndag, det har varit en lång helg och det börjar närma sig middagsdags. Vad blir det då? 
Svaret kan tyckas enkelt - söndagsmiddag! Men så enkelt är det emellertid inte alltid. 
Om man som idag är trött och söndertressad av stan, kan det hända att man svävar på målet. Vad söndagsmiddagen ska bestå av är höljt i dunkel. Ens mentala meny är blank.
I svåra situationer av denna art är det lätta att tankarna går till trevliga middagar man minns. Man tänker på goda tallrikar och fyllda fat och naturligtvis ost.
En middag som då förtjänar lite extra uppmärksamhet är den middag som Ostresananders tillagade hemma hos ostresevännen Ulf. Det handlar förstås om panerad ost, en av Ostresananders många specialiteter.  

Ost för en middag, vackert skuren med precision och glädje 1-2 cm. 

Vi samlades på Linnéterassens uteservering  för att avverka en sista öl i solskenet innan hösten definitivt var här. Det var i slutet av september och livet lekte. Vi pratade om än det ena, än det andra innan samtalet slutligen strandade i ost och fortsatt häng. Som den kulinariska härförare han är tog Ostresananders handfast på sig ansvaret för uppmarschen av en middag där centertruppen bestod av panerad ost. Som stödtrupper  flankerades den av klyftpotatis och tartarsås. 
För att tillreda sagda måltid införskaffades en styck hushållsost à 2,2 kg, ägg och knäckebröd till panering.
2,2 kg ost kan tyckas mycket men om man är sex eller sju som ska äta får man ta så det räcker. 

Hushållsosten är bra att panera. Man kan i princip panera vilken ost som helst, men det är bra om den är grynpipig för då smälter den hyfsat fort. Ostresan tycker att ni kan testa att panera t.ex. Västerbottenost eller Cheddar. Om det är mycket smak i tillbehören kan det vara bra att välja en mildare ost, men annars gäller principen att en ost som är god vanlig också är god som panerad.  Ostresan återkommer i ärendet.

Att se Ostresananders laga panerad ost är en fröjd. Med van hand vänder han osten i ägg och ströbröd innan det är dags för stekning. Resultatet låter inte vänta på sig - succé.

Ostresananders Panerade ost som den ska vara - nylagad och serverad med morotsstapel, klyftpotatis och Ostresantorbjörns tartarsås.

Värt att nämnas är att ostresevännen Ulfs klyftpotatis höll ostresanstandard. Ulf är en minutiös värd som gärna lyxar till det lite extra, notera t.ex. det engångsbestik som Ostresantorbjörn exklusivt tillhandahölls enkom för måltiden i fråga.
Ulf, vi tackar dig för den fina helgestunden i ditt kök. Vi kommer tillbaka och då har vi som vanligt med oss vår ostande till dig.

Ostresananders Panerade ost.
En utmärkt bjudrätt vem gästen än må vara - morsan, brorsan, tjejen eller polarna.


Ost skuren i 1-2 cm tjocka skivor
Ägg
Ströbröd


Vänd osten i ägget och ströbrödet - stek tills det fått färg.
Serveras med klyftpotatis, Ostresantorbjörns tartarsås och öl - iskall och riklig.




Ostresantorbjörns Tartarsås:
Tjeckisk specialitet, här något förfranskad med dijonsenap. 


6 fint hackade corniconger 
3 fint hackade schalottenlökar
1 msk fint hackad kapris
Persilja
2 dl majonnäs
2 dl turkisk youghurt
dijonsenap efter smak
salt och peppar


Blanda allt till en fin sås, äts kyld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar