fredag 5 november 2010

kanderad ost

Teknikbekymmer ställer till det för mig (Ostresananders) varje gång jag ska försöka lägga in bilder från min mobiltelefon, därav den klena inläggskörden de senaste veckorna. Idag kommer här ändå någonting i väntan på  min höstsammanfattning i form av ett bildgalleri, visande osterfarenheter från Göteborg under de senaste månaderna.

Är det någon som har en sån där liten gasbrännare som används vid matlagning, då man vill skapa en krispig yta? I annat fall bekostar Ostresan  själva en dylik, för att kunna genomföra ostexperimentet "kanderad ost". Recept nedan:

Ingredienser (beräknat till fyra personer)
ost i kuber, ca 0.5 kg, gärna av rundpipig eller fast sort
Ägg (eventuellt)
socker.

Tillagning
1. Pensla ägg på ostkuberna. (Här går meningarna isär. Ostresan Torbjörn hävdar att det inte behövs eftersom ost är tillräckligt klibbig som den är, medan Ostresananders menar att det visst behövs ägg på. Om inte annat för att ägget både får sockret att fästa bättre, samt kaplsar in osten och förhindrar den således från att helt smälta.
2. Dopa ostkuberna i sockret så att de helt täcks.
3. Bränn det påklistrade sockret tills det antar en brunaktig ton. För att slippa bränna sig, använder man i detta moment antingen en pincett att hålla kuben i, eller en nål att spetsa den på.
4. Serveras som dessert eller förrätt.

Ostresan veterligen finns inte denna rätt tidigare. Motbevisa oss eller laga till den själva för att bli först. Bilder och referat önskas i så fall.

1 kommentar:

  1. Ostresantorbjörn5 november 2010 kl. 14:18

    Vi får ta en julpysselostkväll och pröva julost och göra kanderad ost. Vi kan testa både med och utan ägg, det beror kanske på vilken ost man tar. Det finns ju mer eller mindre klibbiga.
    Jag anar en ny julgodisklassiker!

    SvaraRadera