fredag 16 november 2012

Working under cover - uppdrag Danmark

 Ostresantorbjörn working under cover
Ostresan är som ni känner till ganska navelskådande till sin natur, dock har den uppmärksamme kanske märkt att vi i flera av de senare bloggposterna lättat på ridån till en annan, mer internationell sida hos oss. Vi gillar svensk ost, men gillar också att resa.
Ett land som man titt som tätt hamnar i när man är på väg från Göteborg till kontinenten är vårt glada grannland Danmark, ibland är det till och med någon plats i Danmark som är destinationen. Bland kända och okända svenska Danmarks resenärer kan det nämnas den numera bortglömda sång-och-dansorkestern Friends som kom på en någorlunda hedersvärd sjundeplats i Eurovison song contest 2001 och Karl den 10 som besökte Roskilde 1658. Under 2012 har också Ostresantorbjörn vid två tillfällen hamnat i Danmark. Han tog naturligtvis chansen att där utforska grannlandets ostkultur. För att komma riktigt nära den den danska ostkulturen, gick han under cover. Förklädd till dansk närmade han sig de inhemska ostdiskarna.
 
Aha vad har vi här?
De danska ostdiskarna uppvisade precis som de italienska ingen större skillnad mot de svenska. En ostdisk verkar vara en ostdisk, oavsett om den finns i Siena, Søndervig eller Mölndal. De internationella märken finns representerade, Gamle Ole, Sorte Sara, President, Galbali o.s.v. svenska ostar var det dock tråkigt ont om.
Det finns dem som högaktar dansk ost. Ostresan hör inte till dem. Vi har tidigare pröva Straerk skipper och den gick inte hem hos oss. Danska ostar har doften emot sig, tyvärr. Så var det också med ostarna i Søndervig, ett smørrebrød med dansk ost räcker för att man ska börja se sig om efter något annat att lägga på sin smörgås. Danskarna är däremot bra på bröd.

En dansk ostskivningsapparat.
I Köpenhamn på hotell Cabinn hittat Ostresan ett annorlunda sätt att skiva sin ost på, bilden ovan får tala för sig själv. För att ta ost drar överliggaren i pilens riktning. Ostresan prövade ostskivningsapparaten och den fungerade ganska bra, fast ostskivan blev onödigt tjock. Även om apparaten fungerade ganska bra kan inte Ostresan blunda för dess skrymmande uppenbarelse. Ostresan föredrar den behändigare osthyveln för att skiva sin ost.
Osthyvlarna var slut.
Även danskarna verkar ha fattat tycke för osthyvlen. I Søndervig var de slutsålda. Ostresan kan bara spekulera i de framtidsutsikter som en osthyvelsfabrikant kan ha på den danska marknaden.


Ostespecialisten i Köpenhamn
I Köpenhamn hittade Ostresan den trevliga ostbutiken Ostespecialisten. Den liknade mycket våra svenska motsvarigheter och kanske har Danmark och Sverige ett gemensamt ostkulturarv, kanske går rötterna så långt tillbaka som till Drottning Margatera och Kalmarunionens dagar.

Ostespecialisten
Tyvärr kunde inte Ostespecialisten utforskas närmre. Den hade tyvärr precis stängt när Ostresan skulle göra sitt besök, allt vi fick med oss var några fotografier, fast det gör kanske detsamma, dansk ost är inte vår favorit på mackan.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar