tisdag 20 november 2012

Mogen ost. Test av prisvärd cheddar.

Vi på Ostresan vill inleda med en ursäkt. Irriterade röster har under veckan höjts på grund av våra inlägg. De säger att vi är oseriösa och tappar bort oss i tillbehörsdjungeln. Vi tar åt oss av den här kritiken och ska därför levererar ett kärnfullt inlägg om just hårdost. Så varsågoda


Trist förpackning, eller hur?

Ostresans följare är aktiva på att söka efter osterbjudanden runt om i Göteborg. En av dessa är Janne Sandén som uppmärksammade Lidls kampanj på cheddar. Tack Janne!

Märket heter Mature och deras cheddarost är en del av Lidls julsortiment. Vi blev nyfikna på cheddarn dels för att Lidl ligger jättenära men också på grund av priset. 74 kr/kg för en cheddarost!


Skivor av olika sort. Musikvalet kan vara avgörande vid osttester.

Ostresananders genomför testet ensam efter att Ostresantorbjörn blåste av på grund av sjukdom. Hur som helst...

Första intrycket: Trist förpackning. Osten ser även den bedrövligt tråkig ut. Ett blekt block! Men där slutar tråkigheterna. Mature cheddar överraskar! Den har en oväntat mogen smak och konsistensen är krämig och torr på samma gång. De första bitarna är riktigt njutningsbara faktiskt. Den håller.

Efter att ha ätit upp de tärnade bitarna testar Ostresananders några hyvlade bitar. Också gott!

I den här ordningen medsols från vänster: Skiva, skiva, skiva, vanlig bit, stor tärning.

Fikonmarmeladen åker fram på slutet. Det hade inte behövts. Marmeladen fungerar inte alls ihop med Mature cheddar men detta påverkar inte helhetsintrycket av osten.

Fanns det någonting negativt med Mature cheddar? Jo, den blir lite tråkig i längden. De sista skivorna och kuberna lämnar en fet eftersmak. Inte fet som i häftig utan snarare smörig. Stekt fungerar nog den här osten utmärkt!

Betyg 3,5 av 5 osthyvlar. Ett gott betyg med tanke på förutsättningarna.

Grattis till Mature cheddar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar