söndag 15 maj 2011

Trotjänaren


Skånemejeriers Herrgårdsost

I de svenska ostdikarna råder det, har ostresan omsider upptäckt, i det närmaste osthegemoni från Arla. De är förvisso inget större fel på Arlas ostar. De utmärkta Kvibilleostarna kommer för att nämna några från Arla. Men det finns fler ostproducenter. 
Ostresan har förvisso varit ganska bra på att lyfta fram andra ostfabrikörer än Arla, t.ex. Ica, Falbygden och allehanda ostdiskar i Göteborg och Alingsås. Lagom till försommaren har emellertid en ost från Skånemejerierna landat i Ostresantorbjörns, kylskåp.
Får vi lov att presentera Skånemejeriernas 28 procentiga herrgårdsost!  



En tilltalande färgsättning en solig försommarmorgon.
Ostresan framhåller gärna fördelen med en ganska mild vardagsost och det är för att tjäna som vardagsost som Skånemejeriers Herrgård mild har införskaffats. 
Osten är rundpipig och ganska anonym i smaken. Den är god och smälter fint på den rostade brödskiva. Ytan är lite vaxig och osten gör ingen arg. Som ofta är fallet med en Herrgårdsost är det just den milda, fint runda smaken som är dess stora tillgång. Detta är en ost som man kan äta dag ut och dag in utan att tröttna. Antagligen också utan att bli ostälskare. Det ligger då nära tillhands att tro att en Herrgårdsost skulle vara en ost för novisen, men nej Ostresan vill hävda att det för håller sig precis tvärt om. En Herrgårdsost är en ost för de redan frälsta.
Vi tar den eviga Västerbottenosten som exempel, den skickar svallvågor av kulinarisk eufori över vilken amatörs tunga som helst. Det gör inte Skånemejeriers Herrgårdsost, den bara finns där. Amatörens tunga förblir oberörd av den milda, men ändå sofistikerade smaken. Amatören hyvlar sin skiva, trycker ner den på sin macka och slukar den glupskt utan närmare eftertanke.


Tillverkad i Skåne
Nåväl, Ostresan är ostvänner och låter var och en äta sin ost som den behagar. Det är ju det som är det fina med ost, alla äter det - nästan.
Skånemejeriers Herrgårdsost är en trevlig bekantskap. Den är ingen utmanande Sveica. Den är ingen retsamt lagrad Prästost och den är ingen offensiv Västerbottenost. Herrgårdsosten överraskar oss inte på morgonen. Det är lätt att förstå varför den är så populär. Den kräver inget av oss, men för den som vill ha, ger den gärna.


Ett skepp kommer lastat - ett skepp av ost.


1 kommentar:

  1. Jag gillar när gamla trotjänare, slitvargar som jobbar i det tysta, likt Herrgårdsosten får utrymme i bloggen. Väl skrivet!

    SvaraRadera