söndag 3 april 2011

Påskost, klippost och säsongsost?

Under ett besök på Ica Maxi på Mölndalsvägen i Göteborg hittade Ostresan en ny ost som vi inte kände till sedan tidigare - Påskosten. 
Det är lördagen den 2:e april och Ostresantorbjörn befinner sig i mataffären. Han närmar sig ostdisken, och stora gula skyltar skriker ut sina lockpriser. Påskost 69.95 kr/kg. "Vad är nu detta?" frågade vi oss och tog upp en ost. Av etiketten fick vi reda på att det rörde sig om en 23 procentig lagrad ost med ursprung  i ett EU-land. Vilket undrade vi förstås då? Sverige är ju ett EU-land, är Påskost svensk? Det är inte säkert. Det finns ju också många andra EU-land, t.ex. Rumänien, Lettland och Portugal, för att nämna några. Kom Påskost månne därifrån? Och vad är det för sort? Av utseendet att döma verkar det röra sig om en rundpipig variant. Ostresan drar den slutsatsen genom uteslutningsmetoden, det syntes helt enkelt inga spår av någon grynpipighet.

-Jaha, vad är nu detta? Ostresantorbjörn är frågande.
Norrländska Säljgruppen som marknadsför Påskost beskriver på sin hemsida sitt ostkoncept kryptiskt; "Säljgruppen ostkoncept innehåller hårda ostar, dessertostar plus en massa klippostar för butikernas egna aktiviteter." Vad innebär det egentligen? Inte så mycket tycker Ostresan, men noterar ett nytt intressant begrepp. Klippostar. Kan det vara det som Påskost är, en klippost?
Ostresan, drar av Påskosts låga pris och det faktum att Ica blåser upp det på en stor gul skylt över ostdisken, slutsatsen att Påskost är en klippost. För att förstå osten är det viktigare att den är billig, att den är ett klipp, än vilken specifik ostsort det rör sig om. Således är det en klippost. Säljgruppens hemsida ger oss faktiskt också ytterligare ett nytt begrepp som vi tycker passar när man vill klassificera Påskost; säsongsost. "Det kommer dessutom att finnas intressanta säsongsostar som gör er ostdisk ännu intressantare och lönsam." skriver de på sin hemsida.


Massor, massor med Påskost.


Ostresan köpte ingen Påskost, men kan ändå inte helt avfärda den trots dess något ovissa egenskaper. Sverige är ett EU-land. Det kan alltså röra sig om en svensk hårdost, då har den ju bäring på Ostresan. Det är dock inte troligt eftersom att en ost är svensk brukar vara ett bra säljargument som man gärna lyfter fram, i alla fall i en svensk ostdisk.
Ostresan minns också Lagrad ostkub, som omnämndes i ett blogginlägg den 30:e september 2010 på Ostresan. Det var också en kryptisk klippost från Icas ostdisk, och den var god - mycket god. Kanske gäller det också för Påskost, någon som prövat?




1 kommentar:

  1. Torbjörn! Jag skrattar ihjäl mig! Äntligen en blogg i min smak! Ser med spänning fram emot kommande hållplatser på ostresan.
    Kram,
    Ingan

    SvaraRadera