onsdag 29 september 2010

Vart bär det av? Resan går mot ost.



"Ska ostresan bli av måste vi först veta allt om ost" Torbjörn Ott 29/9 2010.
Ostresan är ett projekt med det konkreta målet: "Ostresan-boken". För att nå dit krävs 1. Pengar, 2. Ost, 3. Kunskap (och mesost).
De första stegen på ostresan togs morgonen efter en lång kväll där bloggens författare försökte pricka in Sveriges landskapsostar. Sveriges landskap borde ha varsin egen ost tyckte Torbjörn och Anders och grundade detta på hur mycket ost svenskar äter (enligt uppgift från Svenska ostfrämjandet rörde det sig 2007 om 18,7 kg/person och år) och hur förträfflig den svenska osten är. Herrgård, Svecia och Grevé var författarna eniga om var givna i den svenska ostfaunan, men vilka mer skulle vara möjliga att pricka in på den svenska kartan. Västerbottenost enades man snart om, likaså Prästost.
Atlasen plockades fram och vid en närmare studie av kartmaterialet visade det sig att det fanns fler landskap än ostar, skulle de gå att hitta en ost specifik för varje landskap?
Att man borde göra en resa genom Sverige för att hitta de svenska oströtterna förstod man och drömmarna om en ostresa började ta form. Men tanken att bara göra en ostresa för sitt eget höga nöjes skull föll dem aldrig in, nej kunskapen och upplevelserna måste delas. Här började ostmissionärernas tankar att ta form på riktigt. Vi ska höja medvetenheten om den svenska hårdostens förträfflighet så att den får den plats den förtjänar inte bara på frukostbordet utan också i ostconaisseurernas hjärtan.
Idag är projektet med Ostresan på gång på riktigt och det är med viss stolthet som detta första blogginlägg publiceras.
Följ Ostresan och följ med på en resa i Svensk ost!


Anders i färd med att starta Ostbloggen.


Torbjörn i samtal med Ostmästare Bosse Johansson på Falkenbergs mejeri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar