En ost som har varit lite av en doldis för Ostresan är Svecia. Den är en av de svenska hårdostarna och hör hemma i kvintetten av svenska hårdostar för mer vardagligt bruk: Herrgårdsost, Hushållsost, Prästost, Gréve och just Svecia. Under våren hamnade en sådan på Ostresantorbjörns frukostbord.
Ny dag, nya äventyr. |
Sveciaosten som Ostresan kommit över är från Arla och är tillverkad under varumärket Kvibille. Den härstammar från mejeriet i Halland.
Svecia är grynpipig och saftig. Den vasslar sig lite grand vid hyvling. Det känns rustikt, som om den lever lite. Ändå har den en fin torrhet och sköna proteinkristaller.
Ostresantorbjörns frukost; smör bröd och ost. |
När Ostresan prövar Sveciaosten är det en vår morgon och osten får direkt bekänna färg i sitt rätta element, eller i vilket fall vad Ostresan anser vara ostens rätta element - ett helt vanligt tillfälle. Det skulle kunna vara när som helst, det är frukost. Svecia får sällskap på väg mot gommen buren av en skiva rostat bröd.
Svecians smak är kraftig, den har enligt tillverkaren en smakstyrka som är trekvart av full. Vad det nu betyder? Ostresan är inga experter än och lämnar en allmän förfrågan till den som känner sig manad att hjälpa till, vad betyder smakstyrka? Hur fungerar det?
Smaken är i alla fall angenämt kraftig, ganska gräddig. Osten är på 28% fetthalt, och smaken drar norrut, åt Västerbottenost hållet, fast gräddigare. Kanske inte lika distinkt som Västerbottenosten, men väl lika intressant. Kanske till och med intressantare? Ostresan måste dock vidhålla att Västerbottenosten är svår att jämföra med eftersom den nästan alltid är godare än andra ostar. Eller inte? Är Västerbottenosten en smakvilla. Man upplever den godare än vad den är! Kan det vara så och att Svecia egentligen inte bara är väldigt lik utan till och med godare?
Ostresan nöjer sig med att säga att Svecia är ett gott alternativ till Västerbottenosten och framförallt bra mycket billigare.
Trekvarts smakstyrka, bra. |
Smaken är i alla fall angenämt kraftig, ganska gräddig. Osten är på 28% fetthalt, och smaken drar norrut, åt Västerbottenost hållet, fast gräddigare. Kanske inte lika distinkt som Västerbottenosten, men väl lika intressant. Kanske till och med intressantare? Ostresan måste dock vidhålla att Västerbottenosten är svår att jämföra med eftersom den nästan alltid är godare än andra ostar. Eller inte? Är Västerbottenosten en smakvilla. Man upplever den godare än vad den är! Kan det vara så och att Svecia egentligen inte bara är väldigt lik utan till och med godare?
Ostresan nöjer sig med att säga att Svecia är ett gott alternativ till Västerbottenosten och framförallt bra mycket billigare.
En fint grynpipig ost. |
Ostresans upplevelse av Svecia är övervägande positiva. Även om det är lite orättvist och nästan att förringa Svecias särart, blir Ostresans omdöme att Svecia är ett bra och lite (kvi)billigare alternativ till Västerbottenosten. Faktiskt lite av en ny favoritost.
Det blir spännande att se hur Svecia kommer stå sig i kommande ostprövningar här på Ostresan.
Till er därute är Ostresans uppmaning efter en lyckad frukost entydig - Våga Svecia!
västerbotten är helt klart hajpad.
SvaraRaderaWästerbotten är fantastisk. Men lite väl dyr.
SvaraRaderaSvecia är min personliga favorit. Jag gillar den här bloggen. Ost är gott. 8) Skriv mer!
Västerbotten(s)ost är helt klart hajpad in absurdum.
SvaraRaderaHelt omöjlig att hyvla hyfsat, det mesta blir bara smulor.
Kniv anbefalles, men då får man räkna med tjocka bitar, inte skivor. Smaken är OK, dock, men passar bättre i matlagning än på mackan.
Sammanfattningsvis kan Västerbotten (inte Westerbotten!) kanske bäst beskrivas som Nordens svar på parmesanost, som inte heller passar på mackan.
Tack och hej, leverpastej.